Dehesa de Campoamor

Karta Dehesa de CampoamorLigger mellan Cabo Roig och Mil Palmeras/RioMar inom Orihuela Costa, Orihuela kommun.
Dehesa de Campoamor kallades tidigare Dehesa de Matamoros men fick senare nytt namn efter poeten Ramon de Campoamor (1817-1901). Ramón de Campoamor hade stor stuccée under sin tid, han skrev bla teaterspel, poesi och filosofiska essäer, han jämfördes ofta med José Zorilla.
Ramón de Campoamor blev runt 1854 guvernör i Alicante provinsen och efter sitt bröllop med irländskan Guillermina O´Gorman köpte han Dehesa de Matamoros som idag då heter Dehesa de Campoamor. En annan version säger att det var Ramón de Campoamors svärfar som gav dem marken i present.

I dag kallas Dehesa de Campoamor oftast bara för Campoamor. Området ligger omgiven av generösa grönområden och vackra medelhavs vyer. Orten är populär både för semester och året runt boende med allt nära till hands som kan behövas såsom matvarubutik, affärer, frisersalong, barer, restauranger, hotell, småbåtshamn mm. De mycket populära restaurangerna, Las Villas och Casa Alfonso ligger inom gångavstånd och puben Mimaybe, idag en mötesplats för alla åldrar. I grannområdet Cabo Roig finns fler affärer, barer, restauranger, banker, läkarstation, apotek mm

De första byggnationerna påbörjades i slutet av 50-talet, bland annat Ronda höghusen som ligger mitt emot Campoamors båthamn. Efter dessa kom det välkända höghuset Diez Picos med sitt höga torn och 3 ihopsittande lägre hus från vilket alla lägenheter har en underbar utsikt ut över medelhavet.
Don Antonio Tarraga köpte marken av en vän som hamnat i ekonomisk knipa och byggde sakta upp området till det idag välkända Dehesa de Campoamor. Don Antonio drev själv företaget med sin start på ett litet kontor i Ronda I för att sedan flytta in på ”övervåningen” i kontoret man idag känner till som Sudecasa. I trädgården vid Sudecasa finns en skulptur till minne av Don Antonio, en mycket kärvänlig person som trivdes uppe på sin finca i utkanten av Campoamor.
Under 60 och 70-talet fortsatte byggnationen med både höghus och villaområden. Höghusen fick namn efter floder och gatorna av poeter. Idag kombineras byggnationen mellan den klassiska medelhavsstilen och den nya moderna funkis modellen.

Stränder och Golf

Sandstränderna Playa de la Glea, Barranco Rubio och Aquamarina erbjuder totalt ca 2.500 m av härligt bad och sol. Stranden La Glea är den som är mest populär bland besökare och den har all nödvändig service för de som älskar vattensporter. Strandbarer och restauranger gör att denna strand alltid har en livlig atmosfär. Stranden Barranco Rubio erbjuder lugnare vatten med mindre djup och vågor, vilket gör den idealisk för barnfamiljer.Till sist stranden Aguamarina, som tidigare var en orörd havsvik och för närvarande är den lugnaste stranden.

Är golf av intresse ligger Villamartin, Las Ramblas, Real Club de Campoamor, Las Colinas och Lo Romero golfbanor ”runt hörnet”.

Sudecasa hjälper till med administrationen av samfälligheterna men även andra tjänster som kan behövas till och från, tex elektriker, rörmokare, gas etc. Här pratas många språk med tanke på de olika nationaliteter som bor i området. Önskar man hyra ut sin bostad så hjälper Sudecasa också till med detta samt all den administration som tillhör.

Dehesa de Campoamor Romersk Bro

I Campoamor finner vi också den ”gamla” bro från romerska rikets tider och som ända fram till början av 80-talet var del av kustvägen N-332.

Dehesa de Campoamors båtklubb

Dehesa de Campoamor Club Nautico

Club Nautico Dehesa de Campoamor  har en originell utformning som är anpassad till landskapet. Den har 364 kajplatser, för båtar upp till 14 m och på grund av sitt djup är speciellt lämpade för motorbåtar. Hamnen har ramp, torrdocka och lyftkran för tio ton. Det finns även meteorologisk informationstjänst, radiotelefoni och bensinpump, duschar samt klubbhus med bar. Båtklubbens restaurang är mycket populär under helgerna för både lunch och middag.
Club Nautico Campoamor.

Dehesa de Campoamors ridklubb

Ridcenter och ridskola med installationer och tjänster som utomhusbanor, inomhusbana på 1 250 m, inackordering för hästar, hoppning och stuteri.
Restaurang med uteplats, grönområden och parkering. Ridlektioner på grundnivå och hopplektioner, privatlektioner och utflykter med guider.

Vill du se allt vi kan hjälpa dig med – klicka här!

Huvudfoto: Wikimedia Commons, Karta: MapQuest